Konkordato; “dürüst bir borçlunun, alacaklılarının belli bir çoğunluğu ile yaptığı ve ticaret mahkemesinin tasdiki ile hüküm ifade eden bir cebri anlaşma olup, bununla alacaklılar, borçluya karşı alacaklarının bir kısmından feragat ederler ve/veya borçluya borcunu ödeme konusunda belli bir süre verirler, borçlunun bu süre içinde, borcunun kabul edilen kısmını ödemekle borçlarının tamamından kurtulmasını sağlayan bir hukuki müessese”dir.
Borçlarını ödeme güçlüğü çeken borçluya, finansman durumunu güçlendirmesi, işlerini toparlayabilmesi ve ekonomik hayata katkılarını sürdürebilmesi için kolaylık sağlamaktır. Bu kolaylık vade uzatılması, borç tutarında indirim yapılması yada her ikisinin sağlanması şeklinde olabilir.
Konkordato, hem borçlunun ve hem de alacaklıların lehinedir.
Kanun koyucu, konkordato ile zor durumda bulunan borçluya, alacaklılar ile bir anlaşma yaparak makul bir süre içinde borçlarını ödeme imkanı vermiştir.
Konkordato ile borçlu iflasın ağır yüklerinden kurtulur ve haciz işlemleri ile muhatap olmaz.
İflas halinde alacaklılar sıraya girecek, alacağını ya hiç tahsil edemeyecek yada az bir kısmına kavuşabilecektir. Konkordatoyu kabul etmeleri halinde ise haciz ve iflâs masraflarına katlanmayacakları için alacaklarını daha yüksek tutarda tahsil ederler.
Toplum açısından ise iflastan kurtulan firmaların üretime devam etmesi, işsizliğin azalması ve ekonomik küçülmenin önüne geçilmesi sayılabilir.
“Borçlarını, vadesi geldiği hâlde ödemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan herhangi bir borçlu, vade verilmek veya tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilmek veya muhtemel bir iflastan kurtulmak için” konkordato talep edebilir.
Çalışmayı düşündüğünüz firmaya/kişiye aşağıdaki soruları yöneltmeniz gerekir ?
Denetimleri bizzat siz mi yapacak sınız ?
Yeminli Mali Müşavirlik bir ihtisas ve tecrübe mesleğidir.
Şayet YMM denetimlere bizzat iştirak etmiyorsa aldığınız hizmet kalitesinde sorun yaşayabilirsiniz.
Siz uzman bir doktor hizmeti almak için anlaşırsınız ancak muayeneye başkası tarafından yapılmış olur.
Denetimler hangi periyotlarda yapılacak ?
Sağlıklı bir denetim için bizim tavsiyemiz denetimin aylık periyotlarda yapılmasıdır. Aylık denetim hataların kısa süre içerisinde belirlenmesini ve sorunların büyümeden çözülmesini sağlar. Sene sonunda toplu olarak yapılan denetimlerde pek çok aksaklık yaşanacağı muhtemeldir.
Muhasebe tutuyor musunuz ?
Yeminli mali müşavirler muhasebe ile ilgili defter tutamazlar, muhasebe bürosu açamazlar ve muhasebe bürolarına ortak olamazlar.
Bazı meslektaşlarımız “yemek bizim mutfakta pişmeyince lezzetli olmuyor, senin muhasebeni YMM tutacak…” gibi cümlelerle mükelleflerin aklını karıştırmaktadır. Ancak yeminli mali müşavirlik bir denetim hizmetidir. İnsanlar kendi yaptıkları hatayı çoğu zaman fark edemezler.
Yabancı ortaklarınız var mı?
YMM nin uluslararası çalışan bir partnerinin olması bazen avantaj bazense dezavantajdır.
Şayet yabancı ortaklarınız var ve konsolide bir bütçe hazırlamanız gerekiyorsa yada mali tablolarınızı yurt dışı firmalara sunmanız gerekiyorsa bu bir gerekliliktir.
Ancak yabancı ortaklı denetim firmaları pek çok mükellefe hizmet verdikleri için genelde eline kontrol listesi tutuşturulmuş deneyimsiz denetçilerle muhatap olursunuz. Şayet firmada yeterince YMM yoksa yapılan işin kalitesi ne yazık ki çok düşük olacaktır. Bu firmalar bünyesinde işin ehli kişiler bulundurmakla beraber onlara ulaşmak hem meşakatli hemde de oldukça maliyetlidir.
Katma Değer Vergisi, mal ve hizmetlerin üretimden tüketime kadar her aşamada satışından alınan bir gider vergisidir. KDV’ nin matrahı, mamul veya hizmete firmanın kendi faaliyeti sonucu eklediği değer artışı yani katma değerdir.
Mükellefler aldıkları mal ve hizmetler için KDV öderler ve buna (İndirilecek KDV) denir. Mal ve hizmet satarken ise KDV tahsil ederler ve buna (Hesaplanan KDV) denir. Eğer;
Tahsil edilen KDV (Hesaplanan KDV) > Ödenen KDV (İndirilecek KDV) = Devlet alacaklıdır (Ödenecek KDV)
Tahsil edilen KDV (Hesaplanan KDV) < Ödenen KDV (İndirilecek KDV) = Devlet borçludur (Devreden KDV)
Bazı işlemler dolayısı ile mükelleflerin devletten olacağı tutar (Devreden KDV) sürekli olarak artar. Bu bir anlamda mükellefin kasasında durması ve işletmesinde kullanması gereken sermayenin karşılıksız olarak devlette kullandırılmasıdır.
Örneğin: piyasadan 100 TL KDV ödeyerek satın aldığı gömlekleri, KDV tahsil etmeden ihraç eden (ihracat KDV den istisnadır) bir mükellefin devletten 100 TL KDV alacağı vardır. Bu mükellefin her ihracatında devletten olan alacağı artacak ve zamanla işletme sermayesini kaybedecektir.
KDV iadesi mükelleflerin devletten olan alacağını tahsil işlemleridir diyebiliriz.
KDV iadesi alabilmek için;
1- KDV mükellefi olmak,
2- Devletten KDV alacağı olmak (Devreden KDV)
3- Devreden KDV’ nin aşağıdaki nedenlere dayanması gerekir.
Gerçek veya tüzel kişilerin veya bunların teşebbüs ve işletmelerinin, yeminli mali müşavirlerce denetleme ilke ve standartlarına göre uygunluk yönünden incelenmesi, bu inceleme sonuçlarına dayanılarak tasdik kapsamına giren konuların ve belgelerin gerçeği yansıtıp yansıtmadığının imza ve mühür kullanmak suretiyle tespiti ve rapora bağlanmasıdır.
Yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri ile bunlara ekli mali tabloların ve bildirimlerin tasdikidir.
Tam tasdik yaptıranlar aşağıdaki haklardan yararlanmak için ayrıca tasdik işlemi yaptırmazlar;
1- Ar-Ge indiriminden yararlanılması için,
2- KVK’nın 5 inci maddesinde yer alan ve asgari 250.000 TL tutarında olan;
3- GVK’nın 89 ve KVK’ nın 10 uncu maddesinde yer alan, yurt dışındaki kişi ve kurumlara verilen hizmetlerle ilgili istisna,
4- Tevkif yoluyla kesilen vergilere ilişkin nakden iade talebinin 100.000 TL’ye kadar olan kısmının iadesi.
Tam tasdik hizmeti alınması konusunda bir zorunluluk olmadığından, mükellefler diledikleri takdirde tam tasdik hizmetinden yararlanabileceklerdir.
Ancak, Bakanlığımızın yıllık vergi inceleme plan ve programlarında, yeminli mali müşavirlerle tam tasdik sözleşmesi düzenlemeyen mükelleflerin incelenmesine öncelik verilir.
A- Gerçek veya tüzel kişilerin veya bunların teşebbüs ve iktisadi işletmelerinin, hesap ve kayıtlarının gelir veya kurumlar vergisi beyanı açısından sonuçlarını gösteren mali tablolarının yanıltıcı olmayacak biçimde, eksiksiz ve gerçeğe uygun şekilde düzenlenmesini sağlayarak
kamunun istifadesine sunmak,
B- Gerçek veya tüzel kişilerin veya bunların teşebbüs ve işletmelerinin ilgili mevzuat yönünden olan taleplerinin karşılanmasında çabukluğu sağlayarak hak ve yararlarını korumak,
C- Vergi idaresi ve mükellef ilişkilerinde güveni hakim kılmak,
Ç- Ödenmesi veya iade edilmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinin ya da istisna edilmesi gereken kazancın doğruluğunu araştırmak, tespit etmektir.
Gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri ile eklerinin tasdikine ilişkin (tam tasdik) sözleşmeler ilgili yılın Ocak ayı içinde (özel hesap dönemi uygulayan mükellefler özel hesap döneminin ilk ayı içinde) düzenlenir.
Diğer taraftan, tam tasdik sözleşmesi bulunan mükellefler için; gelir ve kurumlar vergisi indirim ve istisnaları için ayrıca sözleşme düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır.
Bununla birlikte, mükelleflerin diledikleri takdirde süresinden sonra da tam tasdik sözleşmesi düzenlemek suretiyle tam tasdik hizmetinden yararlanmaları mümkün bulunmaktadır.
Bu takdirde, sözleşmenin vergilendirme döneminin tamamını kapsaması gerekir. Ancak, süresinden sonra tam tasdik sözleşmesi düzenlenmesi halinde, mükelleflerin belirlenen “Parasal Hadler” aşan
katma değer vergisi iade taleplerinin, yeminli mali müşavirlerin tasdik raporlarına istinaden yerine getirilmesi mümkün olmayacaktır. Bu durumda, teminatın çözümü de yeminli mali müşavir raporu ile yapılamayacaktır.
Ayrıca, katma değer vergisi iadesi tasdik raporu düzenlenirken süresinde tam tasdik sözleşmesi yapmamış mükelleflerin yeminli mali müşavirlerinden alınan teyit tutanaklarına ve bilgi cevap yazılarına itibar edilmeyecektir.
Yeminli mali müşavir olabilmek için en az 10 yıl mesleki tecrübeye (SMMM, Vergi Müfettişi vb.) sahip olmak ve TÜRMOB tarafından yapılan ve oldukça az kişinin geçebildiği YMM sınavlarını tamamlamış olmak gerekmektedir.
Yeminli mali müşavirler gerçek ve tüzel kişilerin veya bunların teşebbüs ve işletmelerinin mali tablolarının ve beyannamelerinin mevzuat hükümleri, muhasebe prensipleri ile muhasebe standartlarına uygunluğunu ve
hesapların denetim standartlarına göre incelediğini tasdik ederler.
Kanunları gereğince, kamu kurum ve kuruluşlarına verilen tasdik edilmiş mali tablolar, kamu idaresinin yetkili memurlarınca, tasdikin kapsamı ölçüsünde incelenmiş bir belge olarak kabul edilir. Ancak, çeşitli kanunlarla kamu idaresine tanınan teftiş ve inceleme yetkilerinin kullanılmasına ve gerektiğinde tekrarına ait hususlar saklıdır.
Yeminli mali müşavirler yaptıkları tasdikin doğruluğundan sorumludurlar.
Yaptıkları tasdikin doğru olmaması halinde, tasdikin kapsamı ile sınırlı olmak üzere, ziyaa uğratılan vergilerden ve kesilecek cezalardan mükellefle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu olurlar.